sobota 20. října 2012

STOP ÚNAVĚ!

Jednu dobu už jsem si vážně myslela, že musím být nějak nemocná, když jdu večer v 10 spát, v 7 vstávám, jsem pár hodin ve škole,kde mě to nutí usínat, přijdu domů a spím do večera. Ukázalo se že jsem po fyzické stránce zdravá jako ryba, a proto jsem začala hledat příčiny mé únavy jinde...

Proto jsem si pro vás připravila tento článek a budu doufat že vám tyto rady v budoucnu pomohou :)!

1. CHOĎTE VEN A SPORTUJTE!

Pokud svítí sluníčko, vyražte ven si zaběhat, nebo se jen v klidu projít. Ze sluníčka načerpáte vitamín D, který vám dodá lepší vstřebávání vápníků a fosforů do kostí celého těla.
Pokud máte tušení, že vaše únava pochází ze stresu či psychického vypětí, sport vám umožní se fyzicky odrovnat a tím vám vplaví do těla endorfiny, které vám zvednou náladu a pomůžou psychické únavě :)


2. HODNĚ PIJTE!
Zapomeňte na kávu a energetické nápoje. Pokud jste kávoholici jako já - dopřejte si kávu max. jednou denně a pokud zamáčknete slzičku a dáte si ji ob den bude to ještě lepší. 
Berte na vědomí, že kafe je prostě droga a zbavení těla závislosti na kofeinu může trvat dlouho. 
 Pijte hodně vody nebo bylinných čajů - dehydratace téměř nejčastější příčina únavy.


3. JEZTE ENERGETICKÉ BOMBY!
Vyvarujte se těžko stravitelných jídel, smažený či tučných jídel. Čokoláda vám sice energii dobije, ale funguje stejně jako energetický nápoj - bleskurychlý nástup a do hodiny, dvou jste zase bez energie. 
Raději do svého jídelníčku zařaďte věci, které energii uvolňují postupně a vydrží dlouhodobě. Jezte hodně ovoce (jablka, švestky, broskve, greapfruit), bílý nízkotučný jogurt s vločkami, vlašské ořechy, mandle, celozrnné pečivo a grilované kuřecí maso.


4. ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY
Je možné, že vám chybí některé vitamíny - to lze snadno poznat z krevního obrazu. Nejčastěji způsobuje únavu chudokrevnost, nedostatek železa, hořčíku a magnezia. Je také možné, že užíváte léky na jiný zdravotní problém, které mohou způsobovat únavu jako vedlejší účinek, nejčastějši antikoncepce, prášky na alergii a léky utlumující bolest.

5. STRES
80% únavy způsobuje tento zákeřný nepřítel. Pokud jsme ve stresu, naše tělo vynaloží několikanásobnou energii na běžné věci a díky tomu už nám potom žádná nezbývá. Stres můžete řešit relaxací - napište si do diáře jednou měsíčně masáže nebo kosmetiku, jeden den v týdnu odpoledne si naordinujte sledování televize a gaučing a nic vám toho nevleze! Pokud je váš stres či úzkosti horšího rázu, neváhejte navštívit psychologa. Nebojte se ho oslovit "jen" z důvodů únavy a stresu, může vám pomoct více než si myslíte :).


Jak jste na tom s únavou vy? Máte nějaké "pomocníčky", které vždycky zaberou?? :))

Eli.

Žádné komentáře:

Okomentovat