středa 7. listopadu 2012

Perník

Tak jsem se včera rozhodla upéct čokoládový perníček a podělit se s vámi o recept :))! Brzy budou vánoce a já si je teda neumím bez perníku či perníčků ani představit. Co budete potřebovat?? 

Ingredience (velikostně na kulatou dortovou formu):
- 1 vejce
- 130g cukru (nejlépe třtinový) + 20g vanilkového cukru
- 8 lžic oleje (nebo rozpuštěného másla)
- půl sklenky mléka (asi 1 dl)
- 350g hladké mouky (já použila žitnou celozrnou - můžete klidně experimentovat! :))
- 1 lžíce rumu (nebo 2..hihi :D)
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- půl kypřícího prášku do perníku
- asi lžíce kakaa (nebo půl lžíce kakaa a půl nescafé :))
- čokoláda a máslo - na polevu

Velice jednoduchý postup:
1) Smícháte všechny ingredience dohromady. Tip - zamíchejte první kypřící prášek do perníku s moukou a až poté vmíchejte do ostatních ingrediencí. Nemusíte nic šlehat, stačí vám vařečka :) Doporučuji začít tekutými ingrediencemi a pokračovat po ty nejhustější - konče moukou :). Těsto by se mělo nepoddajně skládat. Jestli se vám nemůže odlepit ani od vařečky a je moc husté, dořeďte ho mlékem.

2) Vymažte dortovou formu olejem a vysypte ji polohrubou nebo hrubou moukou, nebo v případě silikonových stačí jen olej:)

3) Zahřejte troubu na 160°C a pečte perník cca 40 minut. :) 
Hotový bude tak, že když do něj píchnete špejlí a vytáhnete ji, nebude se na ni těsto lepit :)) a taky bude perník kráásně vonět :)

4) Mezitím nalámejte čokoládu s kousky másla (v  poměru asi 2:1 - čokoláda: máslo.. cca) a ke konci pečení nechce máslo s čokoládou roztopit v troubě.

5) Po vytažení z trouby perník polijte roztopenou čokoládou a nechejte vychladnout. Místo másla+čokoláda můžete použít hotové polevy, které stačí nahřát v teplé vodě :)

DOBROU CHUŤ!

A co nejraději pečete vy? Máte taky svoje "tajné" recepty?
Když do těsta dáte místo půl sklenky mléka asi jen 4 lžíce - máte těsto na čokoládové vánoční perníčky :)))!

Eli.


7 komentářů:

  1. krásný zdravý recept, zrovna jsem se dnes dívala na recept na perník z žitné mouky. Navíc s čokoládou musí být delikátní :-) kromě toho, moc pěkná fotka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé, moc děkuji, ale myslím že lepší než fotka byla ještě jeho chuť. Jak je to čokoládové - to musí být dobré :D:D

      Vymazat
  2. Sbíhají se mi sliny! :) Krásná fotka...;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jůů, dokonalý, úplně ho cítím...:-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  4. Je krásný! :))
    Určitě až budu dělat perník, tento vyzkouším. Já dělám jeden takový, no taky super.. Vyzkouším i tento! :))

    OdpovědětVymazat